Veste proasta : cel mai mare pret al energiei romanesti din istorie

Stirea de jos e una proasta. Nu neaparat pentru ca urmeaza scumpiri masive in asteptarea iernii. Cu asta ne-am obisnuit, din pacate.
Pentru ca mixul energetic al Romaniei, destul de spectaculos, ar fi trebuit sa asigure un pret mai mic, atat pentru agentii economici cat si pentru populatie. De ce nu se intampla asta?
Pentru ca un domeniu ce trebuia sa fie unul de excelenta al Romaniei in plan european se dovedeste a fi prost gestionat, tratat ca o vaca de muls si impins spre contraperformanta, in dauna securitatii energetice a Romaniei. Uitati-va cine conduce ANRE, vedeti ce tristete profesionala e la Ministerul Energiei si ce figuri domina peisajul acum in tara noastra. Suntem in pragul avariei nationale de competenta in domeniu !
In mod normal, niste indivizi din sistem ar trebui scuturati serios pentru ce se intampla acum. Dar cine sa o faca, interimarul de la Energie?! Vai de noi ! Suntem corigenti acolo unde trebuia sa fim premianti ! Sunt prea multe domeniile economiei unde lipsa de gestiune inteligenta si profesionista va genera efecte serioase. Pe termen scurt, mediu si lung !

Preţul energiei electrice pe piaţa bursieră spot, cu livrare joi, atinge maximul istoric de 750 de lei pe MWh, nivel mai mult decât dublu faţă de celelalte ţări din regiune, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM.

Energia va avea acest preţ în trei intervale orare, respectiv 18:00 – 21:00.

Precedentul record fusese de 680 de lei pe MWh, atins pe 1 februarie 2017, în mijlocul unei perioade extrem de geroase, cu consum uriaş de energie la nivelul întregii ţări.

Preţul mediu al energiei cu livrare joi este de 578 de lei pe MWh, de asemenea unul record pentru media preţurilor pe o zi.

În regiune, România este departe cea mai scumpă piaţă (122 de euro pe MWh), faţă de 53 de euro pe MWh în Ungaria şi 46 de euro în Slovacia şi Cehia.

Source: https://radu-tudor.roVeste proasta : cel mai mare pret al energiei romanesti din istorie