N-am inteles : Guvernul da pensii speciale sau le taie?!

Un PSD care vorbeste pe mai multe voci, are mai multe opinii in privinta unor subiecte esentiale poate parea un partid democratic. Atunci insa cand acest fapte se manifesta in zona guvernamentala, senzatia e de haos. Saptamana trecuta, Guvernul PSD-ALDE a institutit in mod absolut incorect pensii speciale pentru primari si alesi locali. O masura populista, bugetofaga, generatoare de inechitati in societate si de constructie fiscala riscanta pentru viitor, de tip Grecia inainte de criza. Ce face acum PSD, prin vocea ministrului de finante si a presedintelui executiv? Afirma ca taie pensiile speciale. Acestea sunt in numar de 9000. Cele mai mari, in zona magistraturii. Pe langa ele, vin si aceste nemeritate pensii speciale pentru alesii locali date de Guvernul Dancila. Ce aflam acum? Ca se ia in calcul taierea lor? Nu e rau. Intrebarea este de ce au mai fost date daca dupa o saptamana vine dorinta eliminarii lor?
Oricum, forma cea mai necinstita a manifestarii puterii politice fata de cetatean este venitul/pensia “speciala”. Pe langa lege, morala, decenta, bun simt. Alesii locali si parlamentarii nu vor putea arata la nesfarsit cu degetul spre altii cate vreme ei si-au construit o arhitectura financiara in beneficiul propriu, pe cu totul alte criterii decat contributivitatea. Hai, la taiat pensii speciale. Ca oricum se vor mai da altele. Si o tinem tot asa !


Ministrul de finanţe Eugen Teo­dorovici a declarat săptămâna aceasta că până la finalul lunii iulie va ajunge pe masa guvernului propunerea de recti­ficare bugetară. El a spus că va fi pre­zentat şi un pachet de măsuri care va reglementa situaţia pensiilor speciale, dar şi situaţia persoanelor care rămân în sistemul public după ce se pensionează la o vârstă mai redusă.

„Vom propune mai multe scenarii, vom prezenta situaţii cu toate pensiile, in­clusiv cele speciale, pentru a ne putea asuma o măsură. Pachetul va fi corelat cu rectificarea bugetară. Luăm în calcul tot, inclusiv varianta tăierii pensiilor spe­ciale“, a declarat ministrul Teodoro­vici, citat de Mediafax.

Teodorovici a mai spus că noua lege a pensiilor se va aplica: „Sursele pentru su­mele necesare aplicării legii sunt pre­văzute în strategia fiscal-bugetară dis­cu­tată în Parlament şi prezentată public“, a adăugat Teodorovici.

Preşedintele României Klaus Io­hannis a promulgat luni legea pensiilor, care prevede creşterea valorii punctului de pensie la 1.265 de lei în septembrie 2019, la 1.775 de lei în septembrie 2020 şi la 1.875 de lei în septebrie 2021. Iohannis, deşi iniţial a pus sub sem­nul întrebării sus­te­na­bilitatea acestor creş­teri, a spus că a pro­mulgat legea după ce a primit asi­gurări de la pre­mierul Dăncilă că există banii pentru majorări.

Mai mulţi lideri ai opoziţiei au declarat că legea nu este sustenabilă şi că în următorii ani guvernul va avea o problemă în aco­perirea majorărilor. Potrivit docu­mentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 mld. de lei în acest an, 24,8 mld. lei în 2020 şi 58,1 mld. lei în 2021 şi 81,1 mld. lei în 2022.

Vârsta standard de pensio­nare în România este de 65 de ani pentru băr­baţi şi  63 de ani pentru femei. Sta­giul mi­nim de cotizare este de 15 ani, atât pentru fe­mei, cât şi pentru băr­baţi.

Stagiul complet de co­tizare, care cuprinde şi pe­rioa­dele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru fe­mei, cât şi pentru băr­baţi.

Pensia medie lun­ară în România este, po­trivit datelor INS, în primul trimestru al acestui an de 1.118 lei, în creştere cu 33% faţă de perioada similară a anului trecut, când valoa­rea pensiei medie la nivel na­ţional se situa la 886 de lei.
 

Source: https://radu-tudor.roN-am inteles : Guvernul da pensii speciale sau le taie?!