Spre deosebire de magistrati, presedintele Iohannis spune ca SIIJ trebuie desfiintata

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la GRECO, odată cu publicarea rapoartelor privind justiţia. Preşedintele a cerut Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege cu măsuri necesare pentru aşezarea legislaţiei potrivit coordonatelor statului de drept,iar acestui demers să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM.

”Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la organismul anticorupţie al Consiliului Europei, aşa-numitul GRECO. Concluziile celor două rapoarte ale Grupului Statelor Impotriva Corupţiei, adoptate la data de 21 iunie şi publicate ieri, cu o întârziere semnificativă de către Guvern, arată încă o dată multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, prin modificarea legilor justitiei şi a legislaţiei penale. Mesajul transmis de cetăţeni urma votului dat la referendumul din 26 mai se regăseşte pe deplin în aceste concluzii. Este extrem de îngrijorător că din cauza propriilor interese ale actualei guvernări, România continuă să se afle în atenţia organismelor europene”, a afirmat preşedintele. 

El a subliniat că procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătăţit, consultările publice şi transparenţa continuă să fie practici ignorate de actuala majoritate, constanta în activitatea Guvernului fiind adoptarea de ordonanţe de urgenţă în domenii importante.”Asta constată GRECO în rapoartele sale”, a spus Iohannis. ”Aspecte precum cele care ţin de pensionarea magistraţilor, existenţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superior ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate”, a adăugat el. 

În opinia lui Iohannis, prin pasivitatea ei, majoritatea PSD – ALDE acţionează în continuare împotriva voinţei şi împotriva interesului românilor.”Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege care să conţină măsurile necesare pentru reaşezarea legislaţiei în concordanţă cu coordonatele statului de drept, în acord cu voinţa populară şi cu recomandările organismelor europene. Acestui demers trebuie să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM-ul cu asumarea rolului său de garant al independenţei Justiţiei”, a spus preşedintele în finalul declaraţiei, citat de news.ro


Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, judecatorul Dana Gîrbovan precizează că rapoartele GRECO îi confirmă că evaluările conţin erori şi îi solicită public ministrului Justiţiei să prezinte o poziţie privind neregulile precum referirea la infirmarea soluţiilor pe netemeinicie ca fiind ameninţare, însă prevederea a fost folosită inclusiv de Kovesi.

„Rapoartele GRECO pe Romania confirma, inca o data, ca aceste evaluari sunt nu doar vadit subiective, ci contin si erori grosiere. Pe data de 9 iulie 2019 GRECO a publicat cele doua rapoarte privind Romania, rapoarte adoptate pe data de 21 iunie 2019. Unul dintre acestea este Raport de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind Romania, iar cel de al doilea este raportul de conformitate din cadrul celei de a patra runde de evaluare. Raportul de follow-up cuprinde o analiza partinitoare si pe alocuri superficiala ori eronata a problemelor ce fac obiectul sau, fapt compromite seriozitatea si profesionalismul unui asemenea raport ce se finalizeaza prin “recomandari” adresate unui stat pe chestiuni ce tin de justitie”, a scris Dana Gîrbovan pe Facebook.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor a subliniat că în raportul GRECO este analizată situaţia modificării art. 64 alin. (3) din Legea 304/2004, în sensul că solutiile procurorului de caz pot fi infirmate de procurorul ierarhic superior nu doar pentru motive de nelegalitate, ci si de netemeinicie.

„Modificarea a starnit ample proteste publice impotriva modificarilor aduse legilor justitiei, acestea avand la baza pur si simplu o manipulare grosolana: protestatarii sustineau ca prin includerea netemeiniciei ca motiv de infirmare a unei solutii, politicul ar putea interveni in dosare pentru ca cei acuzati de savarsirea unor infractiuni sa nu fie trimisi in judecata. Aceasta “temere” care nu avea nici un temei legal a fost insa rostogolita sustinut, fiind preluata intr-o prima etapa si in opinia preliminara a Comisiei de la Venetia. Chestiunea a fost insa lamurita ulterior, teoria propagandista fiind demontata printr-un argument simplu si clar: prevederea ca procurorul poate infirma actele procurorului pentru netemeinicie exista de multa vreme in Codul de procedura penala, nefiind ceva nou introdus prin Legea 304/2004. In ciuda acestei evidente, acceptata in final chiar de Comisia de la Venetia, expertii GRECO reiau problema in aceeasi nota, dovedindu-se pur si simplu surzi si orbi la argumentele ce deriva din dispozitii exprese ale legii, de necombatut”, a mai scris preşedintele UNJR.

Gîrbovan spune că pentru a-şi sustine poziţia, experţii GRECO citează trunchiat opinia Comisiei de la Veneţia, după cum rezultă din chiar cuprinsul rapoartelor.

„Solicit public ministrului justitiei Ana Birchall sa prezinte o pozitie publica cu privire la erorile flagrante din aceste rapoarte GRECO care sfideaza logica juridica elementara, cum ar fi referirea la infirmarea solutiilor pe netemeinicie, pe care o prezinta ca o prevedere noua ce reprezinta o amenintare la adresa independentei justitiei, in contextul in care acesta prevedere exista in lege de ani de zile si a fost folosita inclusiv de fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi”, se mai arată în postarea magistratului.

România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, transmite Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Source: https://radu-tudor.roSpre deosebire de magistrati, presedintele Iohannis spune ca SIIJ trebuie desfiintata