Un senator PNL spune care e sansa lui Dragnea de eliberare

Contactat de PSnews.ro, avocatul și senatorul PNL, Daniel Fenechiu (vicepreședinte al Comisiei juridice din forul legislativ superior), a explicat cum s-ar putea folosi Liviu Dragnea de decizia CCR privind completele de 3 judecători, atrăgând atenția, însă, că totul depinde de motivarea imstituției.

„Întotdeauna, în momentul în care discuți de o decizie, poți face o discuție preliminară până în momentul în care vezi motivarea și poțo face o discuție mai amplă și mai coerentă în momentul în care vezi motivarea.

Efectele, la prima vedere, sunt doar pentru viitor. Tehnic, decizia nu s-ar aplica spețelor care s-au finalizat printr-o hotărâre definitivă. Discutabil, cei care sunt în momentul de față în fața unui complet de 3, sau cei care sunt la completele de 5 și nu s-a terminat încă dezbaterea apelului, beneficiază de acest conflict de natură constituțională pentru că completele de 5 ar urma, prin spețele aflate în fața apelului, să admită apelurile și să retrimită acele dosare spre rejudecare către complete restituite în raport cu decizia Curții. Aici intră Vâlcov, Udrea și alții.

Eu nu știu cu exactitate cum va motiva CCR această decizie pentru că după cum bine se știe, considerentele sunt la fel de obligatorii ca dispozitivul. Nu am de unde să știu dacă în considerente nu a existat vreo prevedere care să extindă aria de aplicare a acestei decizii. În ipoteza în care pornim pe logica împământenită că orice decizie a Curții nu produce efecte decât pentru viitor, am merge pe varianta că la acele decizii care a intervenit deja soluționarea definitivă nu s-ar mai putea face nimic.

Aici, însă, avem următoarea situație: Liviu Dragnea a invocat o excepție de neconstituționalitate în ceea ce privește completele de 3 în fața completului de 5. În opinia multor specialiști, și aici mărturisesc că și eu mă subsumez acestei categorii, cred că Liviu Dragnea s-ar găsi într-o situație de revizuire, în sensul că el invocând această excepție de neconstituționalitate în fața completului de 5 – acesta respingând solicitarea – Liviu Dragnea ar putea să încerce să își valorifice dreptul procesual pe calea revizurii. Este o opinie pur și simplu de specialist, ea trebuie validată de Înalta Curte care este cea care în ultimă instanță va stabili cum se aplică această decizie. Din punctul meu de vedere, ar fi în cazul lui Dargnea posibilă o revizuire pe această situație”, a declarat Daniel Fenechiu.

Source: https://radu-tudor.roUn senator PNL spune care e sansa lui Dragnea de eliberare