Mesajul purtatorului de cuvant al NATO, Oana Lungescu

Cartea pe care am publicat-o la Editura Meteor Press, intitulata NATO – 70 de ani de aparare si securitate euroatlantica contine cateva premiere inedite. Cu mare bucurie va prezint prefata, scrisa special pentru aceasta a 3 a carte a mea, de Oana Lungescu, purtatorul de cuvant al NATO.

ROMANIA IN FAMILIA NORD-ATLANTICA

Pe 2 aprilie 2004, am privit cu emotie arborarea drapelului României alături de cele ale aliaților NATO, la sediul central din Bruxelles, în cadrul ceremoniei marcand intrarea României în alianța, alaturi de Bulgaria, Estonia, Latvia, Lituania, Slovacia si Slovenia. Era simbolul clar ca fata Europei se schimbase fundamental, si ca, dupa decenii de dictatura comunista, natiunile din estul si centrul Europei puteau in sfirsit sa-si croiasca o alta soarta.

De atunci, România a reprezentat în fiecare moment un aliat de nadejde in familia nord-atlantica, contribuind la dialogul politic cu drept egal alaturi de ceilalti, si contribuind de asemenea semnificativ la misiunile, operațiunile și proiectele NATO.

Timp de 70 de ani, generații întregi s-au bucurat de o pace fara precedent datorita aliantei dintre America de Nord si Europa.

NATO este de 70 de ani un garant al păcii, securității si al valorilor și principiilor pe care le impartasesc cei 29 de aliați.

Piatra de temelie a alianței noastre este principiul „toți pentru unul și unul pentru toți”. Daca vreunul dintre aliati e atacat, toti ceilalti sint gata sa-l apere, prevenind prin aceasta promisiune solemna orice conflict.

NATO este alianta cea mai puternica din lume pentru ca, in ciuda oricaror diferente inerente intre state suverane si democrative, aliatii au stat intotdeauna uniti cind e vorba de apararea colectiva. In acelasi timp, NATO este cea mai puternica alianta din lume si pentru ca a reusit sa se adapteze de fiecare data cind lumea s-a schimbat. Si continua sa se adapteze acum, cind sintem confruntati cu cele mai mari sfidari de la sfirsitul Razboiului Rece. Nici una din tarile noastre nu poate confrunta aceste sfidari singura.

Uniți suntem mai puternici – noi, NATO, suntem uniți în dorința de a apăra securitatea noastră comună și o lume sigură pentru generațiile viitoare.

Oana Lungescu
Purtator de cuvant NATO

Cartea poate fi comandata online aici :

http://www.meteorpress.ro/carti-1630-NATO._70_de_ani_de_aparare_si_securitate_euro-atlantica.php

Source: https://radu-tudor.roMesajul purtatorului de cuvant al NATO, Oana Lungescu