Referendum 2019 : ar fi o greşeală majoră

M-au intrebat colegii de la DC News :

https://www.dcnews.ro/iohannis-intrebare-referendum-radu-tudor-ma-ingrijoreaza-o-greseala-majora_644420.html

Ca să citez gluma producătorului de la “Punctul de Întâlnire”: “Altă întrebare!“. Eu am făcut un exerciţiu de imaginaţie, am lansat câteva variante de întrebări în emisiune şi mă îngrijorează faptul că se discută despre referendum, dar nu există, aşa cum spune legea, niciun fel de campanie de informare. Nu avem nici întrebarea lansată public, nici argumente pro şi contra.

În cazul în care aceste elemente lipsesc, în continuare, avem de-a face cu un referendum similar cu alte exerciţii de consultare publică, similare cu cei din anii trecuţi, în care nu s-a respectat legea care prevede clar că trebuie să desfăşori o campanie pro şi contra, nu doar inducând un singur tip de răspuns. Aici este problema mea principală. Cred că, fără să avem întrebarea şi fără să facem campanii de informare în sensul echilibrat, s-ar putea să nu fie decât un nou pretext de bătălie politică şi atât. În mod normal, un referendum ar trebui să fie cea mai populară formă de consultare publică.

Eu cred că, după experienţa anilor trecuţi, ar fi o greşeală majoră ca acest referendum să nu se refere la chestiunea abuzurilor şi, în egală măsură, la controlul politic asupra sistemului de justiţiei, care în timpul regimului Băsescu a dus democraţia la cel mai jos nivel după decembrie 89.

Source: https://radu-tudor.roReferendum 2019 : ar fi o greşeală majoră