Corupția a fost, istoric, și rămâne o alternativă la violență

Corupția a fost, istoric, și rămâne o alternativă la violență. Corupția nu provoacă violență, spune Alina Mungiu-Pippidi, citând laureatul premiului Nobel, Douglass North, în fața unei săli pline de oficiali din domeniul apărării la adunarea NATO ”Building Integrity” din Washington DC.

Atunci când alți factori sunt prezenți și favorizează violența, corupția sistematică face însă mult mai greu de rezolvat o problemă ca terorismul, a mai spus ea. Corupția și terorismul mai au în comun și faptul că lichidarea individuală a celor vinovați nu aduce rezolvarea sustenabilă a problemei, aceasta are nevoie de o soluție politică. În câte democrații corupte din lume, care azi sunt de două ori mai multe ca autocrațiile, a întrebat ea, avem partide care candidează cu programul de a lichida rentele și nu doar rentierii și câte voturi adună ele? De asta câștigă partidele anti-sistem, pentru că mesajul le-a fost lăsat lor.

Alina Mungiu-Pippidi a afirmat că primul deceniu al anticorupției globale a fost de a umple vidul legislativ, al doilea de a umple vidul de implementar și de abia la cel de-al treilea se va ajunge la concluzia că abordarea legislativă e insuficientă pentru a rezolva corupția.

Țările necorupte nu au ajuns la bună guvernare că au mai multe legi, ele au cele mai puține, iar înainte de a ne întreba ce legi adăugăm, mai bine ne-am întreba ce legi proaste să scoatem, a conchis ea.

Source: https://radu-tudor.roCorupția a fost, istoric, și rămâne o alternativă la violență